.

.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Εξάγραμμο 28- Tâ Kwo Hexagram



Εξάγραμμο 28-Tâ Kwo



Αυτό το εξάγραμμο το φανταζόμαστε ως μια ακτίνα δυνατή στο κέντρο της μα αδύναμη στα άκρα της, γεγονός που μας προϊδεάζει για την αντοχή και για την τύχη της αν δεν αλλάξει. 

Κρίση:

Υπεροχή του τρανού.
Η δοκός της στέγης πιέζεται από το βάρος στο οριακό της σημείο και «κρεμά»
Προάγει κάποιον που έχει κάπου να πάει.
Επιτυχία.


Το βάρος της «μεγάλου» είναι υπερβολικό. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ για τη δύναμη των στηριγμάτων. Η δοκός στην οποία ολόκληρη η στέγη στηρίζεται, κρεμά στο οριακό σημείο, επειδή τα άκρα της είναι πολύ αδύναμα στο να την  υποστηρίξουν για το φορτίο που φέρουν.
Είναι μια εξαιρετική στιγμή και κατάσταση. Ως εκ τούτου έκτακτα μέτρα απαιτούνται.
Είναι απαραίτητο να βρούμε ένα τρόπο μεταβάσεως όσο το δυνατόν ταχύτερα, και να αναλάβουμε δράση. Αυτό υπόσχεται επιτυχία.
Επειδή το έντονο το στοιχείο ,είναι στη μέση, δηλαδή, στο κέντρο βάρους, μια επανάσταση ως λύση μπορεί να είναι ενδεδειγμένη κίνηση
Τίποτα όμως δεν πρόκειται να επιτευχθεί με βίαια μέτρα. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με διείσδυση στην έννοια της κατάσταση  και τότε η μετάβαση σε άλλες συνθήκες θα είναι επιτυχής.
Μια τέτοιου είδους επανάσταση απαιτεί πραγματική ανωτερότητα.

Η εικόνα:

Η λίμνη υψώνεται πάνω από τα δέντρα:
Η εικόνα της υπεροχής του μεγάλου.
Έτσι ο ανώτερος άνθρωπος, όταν στέκεται μόνος του,
Είναι αδιάφορος,
Και αν πρέπει να παραιτηθεί από τον κόσμο,
Αυτός είναι απτόητος.

Οι πέραν του μέτρου στιγμές. Όταν το μεγάλο, το τρανό, το σπουδαίο, υπερέχει. Σαν τα νερά της λίμνης που πλημμυρίζει και καλύπτουν τις κορυφές των δέντρων.
Αλλά τέτοιες συνθήκες είναι προσωρινές. Τα δύο τρίγραμμα δείχνουν τη σωστή στάση σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις: το σύμβολο στο τρίγραμμα του Ήλιου(Sun) είναι το δέντρο, που εμμένει σταθερό ακόμα κι αν στέκεται μόνο του και το χαρακτηριστικό του  Tui είναι η χαρά, το οποίο παραμένει απτόητο, ακόμη και αν πρέπει να αποκηρύξει τον κόσμο.

Οι γραμμές:

1. Έξι στην αρχή σημαίνει:
Τοποθέτηση λευκών καλαμιών από κάτω. Δεν φταίει.

Η γραμμή δηλώνει την προσεκτική και προνοητική κίνηση που είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους καιρούς. Σαν να θες να απιθώσεις σε σαθρό πάτωμα ένα μεγάλο βάρος. Τότε προνοείς να στρώσεις ανάμεσα στο πάτωμα και στο βάρος καλάμια για να μη σπάσει τίποτε. Αν και ως κίνηση φαίνεται υπερβολική, δεν είναι λανθασμένη.
Στις ειδικές επιχειρήσεις φροντίζουμε να έχουμε σωστές βάσεις.

2.  Εννέα στο δεύτερο μέρος σημαίνει:
Μία ξερή λεύκα βλασταίνει από τη ρίζα.
Ένας ηλικιωμένος άντρας παντρεύεται μια νέα γυναίκα.
Όλα προάγονται.

Το ξύλο είναι δίπλα στο νερό. Εξ ου και η εικόνα της γηρασμένης λεύκας που βλασταίνει.
Αυτό σημαίνει ότι μια μη συνηθισμένη κατάσταση εγείρεται όταν ένας ηλικιωμένος άντρας παντρεύεται ένα νέο κορίτσι που του ταιριάζει. Παρόλο το ασυνήθιστο της κατάστασης όλα πάνε καλά.
Από πολιτική άποψη, σε τέτοιους ειδικούς καιρούς κάποιος θα έπραττε ορθά να ενωθεί με άλλους κατώτερης ή νεώτερης διαβάθμισης από αυτόν για να υπάρξει ανανέωση.

3.  Το εννέα στο τρίτο μέρος σημαίνει:
Η δοκός της οροφής σπάζει.
Κακοτυχία.

Αυτό καταδεικνύει έναν τύπο ανθρώπου που στους καιρούς της υπεροχής του μεγάλου, επιμένει να σπρώχνει μπροστά. Δεν δέχεται τις συμβουλές των άλλων κι αυτοί δε δέχονται να τον υποστηρίξουν.

4. Το εννέα στο τέταρτο μέρος σημαίνει:
          Η δοκός της οροφής έχει στήριγμα. Καλή τύχη.
Αν τα κίνητρα δεν είναι υψηλά, αυτό είναι ταπεινωτικό.

Διαμέσου φιλικών σχέσεων με ανθρώπους κατώτερης θέσης ο υπεύθυνος άνθρωπος γίνεται ο κυρίαρχος της κατάστασης. Αν όμως αντί να εργαστεί για το κοινό καλό, χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του για να αποκτήσει προσωπικό όφελος και επιτυχία, θα οδηγηθεί στην ταπείνωση.

5. Το εννέα στο πέμπτο μέρος σημαίνει:
Μια ρυτιδιασμένη λεύκα βγάζει λουλούδια.
Μια μεγαλύτερη γυναίκα παντρεύεται
Ούτε άδικο. Ούτε τιμή
         
Η γερασμένη λεύκα που βγάζει λουλούδια ξοδιάζει την ενέργεια της κι έτσι επιταχύνει το τέλος της. Μια μεγάλη γυναίκα μπορεί να ξαναπαντρευτεί, μα δεν υπάρχει ανανέωση σε αυτό.  Τα πάντα παραμένουν άγονα. Αυτό νοείται ως ανώμαλη κατάσταση.
Μεταφορικά αυτό σημαίνει πως σε μη σταθερούς καιρούς αν παρατάμε τη σύνδεση με ανθρώπους κάτω από εμάς και κρατάμε τη συμμαχία με ανθρώπους υψηλότερης θέσης, δημιουργείται ασταθής κατάσταση.

  6. Το έξι στην κορυφή σημαίνει:
Κάποιος πρέπει να περπατήσει μέσα στο νερό.
Αυτό φτάνει πάνω από το κεφάλι κάποιου.
Κακοτυχία. Δεν υπάρχει άδικο.

Εδώ έχουμε την κορύφωση της ασυνήθιστης κατάστασης. Κάποιος θέλει να ολοκληρώσει το έργο άσχετα με τις επικρατούσες συνθήκες. Αυτό οδηγεί σε κίνδυνο. Το νερό υψώνεται πάνω από το κεφάλι του. Ατυχία.
Μα κάποιος δεν επιβαρύνεται με άδικο όταν δίδει τη ζωή κάποιου για να επικρατήσει το καλό και το δίκαιο. Κάποια πράγματα είναι σπουδαιότερα της ζωής. 

@Lyra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.